torstai 22. tammikuuta 2015

Sorvaus.

Harjoituksia, ensimmäinen hyrrä on oikeanpuolimmainen.
Aloitimme sorvaus-kurssin tutustumalla vähän talttoihin ja paras harjoitustyö oli kuulemma hyrrä. Hyrrää varten tarvitsin noin 40x40mm puukalikan, joka olisi reilu 100mm pitkä. Puukalikan päähän tein vannesahalla ristin, jonka avulla sain kalikan asetettua sorviin keskelle.
Aloitin suurella taltalla pyöristämään kalikan reunoja. Aluksi sorvaus tuntui melko hankalalta, mutta reunojen pyöristyessä kulki talttakin jo vaivattomammin. Pienemmällä taltalla muotoilin puuta, pyöreää pintaa ja koveraa pintaa. Mitä useamman harjoituksen ja hyrrän tein, sitä sujuvammin sorvaus sujui.

Vasemmalla ensimmäinen.
Seuraavana harjoituksena tein kaksi pientä pikaria. Pikarit ovat mäntyä kuten harjoituksetkin. Mänty näyttää ihan hienolta, mutta ei ole paras puu sorvaukseen, sillä se on pehmeää ja huokoista.



Pikarien jälkeen tein kaksi kulhoa. Kuvassa suurempi kulho koivusta. Puupurua tulee sorvatessa erittän paljon. Kulhoa tehdessä sain usein puusta pitkää kiharaa nauhaa sahanpurun sijaan.

Valmis kulho vielä sorvissa odottaa hiomista.

Sorvatut ja hiotut kulhot. Pienempi on sorvattu kakkosnelosesta.
Kaikki aikaisemmat sorvaustyöt olen tehnyt kuivasta puusta. Nyt sain kokeilla tuoretta koivua, kiitos Nannin. Tuore puu oli paljon pehmeämpää sorvata ja välillä talttakin kastui. Viimeistellympää jälkeä saa kuitenkin käyttämällä kuivaa puuta.

Koivu kiinni sorvissa ja toinen pää jo sorvattuna.
Paljon päätyi nauhana ja puruna lattialle, kun 25cm pitkästä koivunpätkästä sain noin 10cm pikarin ja pienen hyrrän.
Pieni pikari ja hyrrä.

Halusin kokeilla erilaisia petsejä harjoitustöihin. Alla olevista kaikki muut on petsattuja, paitsi vaalea pikari ja turkoosi ovat sävytettyä natura-lakkaa.

Kirjavaa sakkia.
Sorvaustyöt, jotka ajattelin ottaa käyttöön päätin käsitellä mielestäni hienoimmilla vaihtoehdoilla. Isommat kulhot öljysin Osmo öljyvahalla, kuten myös pienen pikarin. Pienen kulhon maalasin sävytetyllä naturalla.  Innostuin myös tekemään puunappeja, joista suunnittelin tekeväni myöhemmin kenties korvakoruja.

Ylhäältä..

..ja sivusta.

3 kommenttia:

  1. Kauniita sorvaustöitä! Meillä myös muutama työ lähdössä tilaukseen, meillä ei itsellä ole omaa sorvauskonetta tai pajaa mutta meillä on tietty idea minkälaisen sisustuselementin tahdomme. Sorvaus on taitolaji selkeästi.
    https://www.hp-koneistus.fi/

    VastaaPoista
  2. Todella hienoja, kätevästi sorvattu. Meillä ei itsellä ole välineitä tai muitakaan, mutta konepaja olisi etsinnässä. Juurikin noihin sorvaustöihin. Näistä saakin inspiraatiota, kiitokset! http://www.jpsavartimet.fi/

    VastaaPoista
  3. Komeita tekeleitä, vaatii varmasti paljon taitoa. Minua nämä sorvaustyöt aina kiehtovat. Kollega kertoi, että hänelle on tulossa Mastercam Lathe sorvaukseen. Onkin sitten hauska nähdä työn jälkiä. Mukava juttu, kun jaoit kuviakin. https://www.camaster.fi/mastercam

    VastaaPoista