maanantai 25. toukokuuta 2015

Opinnäytetyö


Opinnäytetyönäni suunnittelin ja valmistin lentoliskon lastenkulttuurikeskus Rullaan.  Lentoliskoksi valitsin Pteranodonin, sillä siitä löytyi häijyimmät ja myös parhaat kuvat internetistä.


Liskon siipiväli on noin 2.7 metriä ja nokasta takajalkoihin noin 1 metri. Ainoat ehdot liskon valmistukselle olivat, että sen tulisi kestää selkään kiipeämistä Rullan dinosaurus-näyttelyssa.

Jotta sain liskosta kestävän, tein sen kehikon, eli luurangon metallista.

Kaulan ja pään metallirakenteet.
Pteranodonin suuret siivet tein seulaverkosta. Kalastajanlangalla ompelin kaksi kerrosta verkkoa yhteen. ompelin verkot myös kiinni siiven etureunan harjateräkseen.

Verkko-siivet valmiina.
Lihat luiden päälle muotoilin styroksista. Paras väline styroksi veistämiseen oli terävä fileerausveitso. Uretaanilla sain kiinnitettyä lisää styroksia tarvittaviin paikkoihin.

Muotoilu edistyy.
Styroskin päälle laitoin kerroksen lasikuitua, jonka sidosaineena käytin acrystalia. Lasikuitu tekin pinnasta kovan ja kestävän.

Muuten lasikuidulla päällystetty, vielä nokkaan oranssiksi sävytettävä laittamatta.

Pteranodonin nahkaisen pinnan valmistin revultexilla, luonnonkumilla. Leikkasin sideharsosta sopivia paloja ja tupsuttelin vaahtomuovin palalla niihin revultexia.

Alaruumiin päällystys revultexilla.
Kaulan, sarven ja naaman päällystäminen sekä maalaaminen revultexilla.
Valmis.
Revultex-käsittelyn jälkeen pteranodon oli valmis ja vein sen Rullaan. Rullan työntekijät tekivät messumatosta lentoliskolle vielä jalustan. Lisko kiinnitettiin myös vaneriin, joka asetettiin tanssimaton päälle. Liskon selässä painopistettään vaihtamalla sai seinälle heijastetun kuvan kääntymään, kuin lentäisi pteranodonilla aavikon yllä.

Poika lentää pteranodonilla dinosaurus-näyttelyn avajaisissa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti